Instagram – en synnerligen het potatis.

Bebisbilder. Eller ja, egentligen vilka bilder som helst. Eller nej förresten, mest bebisbilder och så selfies såklart.

De upprör. De skapar irritation. De sticker i en del betraktares ögon.

Ett mycket laddat nutida ämne. Med Instagrams över 400 miljoner aktiva användare runt om i världen, så är det rätt så många selfies och bebisbilder i omlopp…

Och hur hanterar vi det då?

Jag använder mig av sociala medier, i synnerhet Instagram och har gjort det frekvent ända sedan jag laddade ner appen. Alltså även före mina bebisbilders tid.

Jag beundras och förundras av dem som inte känner en dragning till att lägga upp bilder. Inte har behov av att dela med sig. Inte vill åt denna kvicka glädjande boost som det faktiskt kan ge. För sån är jag. Ytligt? Svar ja, då är jag väl det.

Jag konstaterar glatt att jag ärligt och härligt kan säga att jag är en extrovert person som tycker att det är lite nice att instagramma.

Det lustiga är att jag vet att många känner precis likadant som jag – vare sig man vill erkänna det eller ej…

Hur vet jag det?

Jo genom att annars hade man rätt och slätt inte ens haft Instagramappen installerad. Och definitivt aldrig någonsin lagt upp en endaste bild. Har man givit sig in i leken får man leken tåla. Punkt.

Jag tycker att Instagram är en ypperlig kanal och jag försöker att inte ödsla tid och kraft på att irritera mig på andras uppdateringar. Men det händer såklart även mig, att jag stör mig alltså. Det är mänskligt och nog tyvärr ofrånkomligt.

Men jag frågar mig, till vilken nytta egentligen? Det ligger bara i ens eget intresse att i så fall helt enkelt avfölja eller kanske rent av slopa Instagram helt om man är en av dem som låter det störa ens sinnesstämning.

För så är det på Insta, bebisar föds dagligen och ju fler födslar desto fler bebisbilder. Selfieantalet ska vi inte prata om – för till den gruppen hör även de barnlösa.

Så med detta sagt skulle jag gärna vilja presentera 12 stycken (i mina ögon) olika Instagramanvändarprofiler för er.

Badabambambambaaaam! *Trumpet med efterföljande trumvirvel*

1 + 2. Betraktaren + Smygaren  Den som följer andra, som dagligen flitigt scrollar igenom flödet men för den sakens skull i princip aldrig eller väldigt sällan bjussar på en like. Dessa människor kan även gå under namnet Smygare

De vill ha en bit av kakan men är inte beredda på att blotta strupen själva. Som att det lilla röda hjärtat är rabiessmittat och framförallt hur skulle det se ut i feeden om det plötsligt syntes att man givit en like?

OMG! Nej minsann, Betraktaren smyger vidare och håller sig ofta till sin strategi. Eller så gör Smygaren strategiska val och väljer att gilla allt någon/några lägger upp mest för att säkra sin plats i gänget.

Men som sagt – varken Betraktaren eller Smygaren slösar med likes till vem som helst. Det vore ju jobbigt.

3. SemesterfirarenDe som känner att det är onödigt att posta bilder hej vilt om det faktiskt inte är av väsentlig kvalité. Ofta i form av glittrande turkosa paradisbilder, nakna bruna fötter mot horisonten, kända monument så som Eiffeltornet, Golden Gate och lutande tornet i Pisa (extra plus med ett par händer stöttandes mot tornets väggar). Eller bara en grym dag i skidbacken, gärna iförd coola bensinfärgade googles, en klarblå himmel och strålande solsken.

Semesterfiraren sparar sig helt enkelt till de tillfällen då de har något riktigt maxat att lägga upp.

När jag stöter på Semesterfiraren i flödet så drömmer jag mig bort och tänker för mig själv hmm, undrar om det finns en slant att skramla fram på reskontot ändå?

25104342970_18576279c8_o.jpg
Oh yes! Jag prickar in allt utom de där coola skidglasögonen

4. Dagens rätt-frestaren – Lägger upp och delar med sig av ibland flera rätter per dag. Gärna färgglada, fantastiskt piffiga- och idérika uppläggningar av såväl chiapuddingar, acai bowls, avokado- och pocherade ägg-smörgåsar, smoothies eller kanske nygräddade kanelsnäckor.

Det vattnas i min mun och jag inspireras att äta fräschare eller att unna mig och förundras alltid över hur de har karaktär att piffa så mycket innan de fullkomligt kastar sig över allt gott!

5. Partyprissen/prinsessan – Partyfolket som bara lägger upp bilder i kombination med alkohol i kroppen. Rödvinskvällar, blöta after works, hemmafester, nattklubbsnätter. Gärna lite suddiga gruppbilder, eller stökiga plutmuns/ciggselfies, kanske med en tagline med många zzzzz eller #väldigtmångaochframföraltlångaoftafelstvadehashtags

Bevis på en ofta rätt kul kväll men kanske aningen för blöt… Morgonen därpå känns bilderna inte lika självklara.

Been there – done that – got the T-shirt.

25359826936_d7ee087dea_o
Hahaha! Jag skrattar och minns tillbaka till en grymt kul spontankväll på nattklubb med min kära vän Nate och min man Pat. Så kul vi hade, men hur tänkte jag här egentligen? Jag gjorde lite fräsigt om min blus till en knutblus med hjälp av en hårsnodd… Denna bilden hade inte kommit upp dagtid så att säga 😉

6. UzitypenDe som älskar att bara mata ut bilder, gärna flera gånger per dag. Boom boom boom – bilderna bara sprutar ut – som ett automatvapen som tapetserar Instagramflödet. Högt och lågt, morgon, middag , kväll. Boom boom boom!

En del har mycket de vill dela helt enkelt 🙂

7. Pump-Fit-Deff-typenDe som delar lättklädda bilder med uppumpade muskler, gärna tagna i spegeln på gymmet. Eller rippade magar, fantastiskt tighta rumpor, långa välsvarvade spiror, till det en neonfärgad minimal bikini.

Hade man inte ångest innan så får man det nu… Eller så väljer man att inspireras och tänka, nej NU är det även dags för mig att pallra mig iväg till gymmet!

8. Ootd-typen (Outfit of the day)Moderiktiga, snygga, fräscha personer som delar aptitliga bilder där allt är rätt.

Rätt bakgrund, rätt vinkel, rätt ljussättning, ofta med den där (to die for) – designerväskan dinglandes lite nonchalant på armen, det perfekt svallande håret, de skyhöga sylvassa klackarna eller kanske de där lårhöga, heta stövlarna och som pricken över i:et, de schnajdiga glajjorna.

Ibland är de framgångsrika bloggare (hurra och grattis till er!), ibland vem som helst av oss med ett modeintresse.

Vi kanske inte erkänner det men vi blir nog allt lite sugna på att själv göra det där lilla extra med vår egna ootd.

9. InteriörfantastenSom delar med sig av inspirationsbilder från fantastiskt välstylade hem, barnrum med vimpelgirlang, cararramarmor och mässingsdetaljer, egentligen allt från Svenskt Tenn, ananas till Klongvas, korall till kaktus, drinkvagn till svartvita kartplanscher. Stillében och välpuffade soffkuddar.

Ni inspirerar också – massor!

10 och 11. Selfie- och bebisbildsuppläggarna är ganska självklara så dem kräver ingen närmare presentation. (Jag är stolt både och!)

25736288140_db7bca62db_o

Det finns såklart fler profiler men dessa är de som sticker ut mest i mitt flöde i alla fall.

Var vill jag komma med detta då? Jo till att det finns också en hel del som liknar den profil som jag själv kvalar in till…

12. Sammelsuriumtypen –  Den som är en kombination av nästan alla ovanstående profiler. Den som delar med sig av det de känner för – för stunden. Som gör det med en oprovokativ välmening men som alldeles säkert provocerar ändå (som sagt ofrånkomligt då vi alla är olika)

Jag kommer fortsätta att använda Instagram och efter att själv ha läst mina ovanstående tankar, så ska i alla fall jag försöka bli en sköning som genuint gläds med andra och slutar upp med att störa mig.

Such a waste of time.

Jag scrollar för skoj skull igenom mitt eget instagramflöde och konstaterar glatt än en gång att jag definitivt är Sammelsuriumtypen. Jag kvalar in på samtliga profiler, förutom nummer 1 + 2 förstås, för gillaknappen gillar jag 🙂

Ha nu en jättehärlig helg och instagramma riktigt mycket vet ja!

Kanske en stökig selfie, eller bilder på era bedårande små sötnosar, något smarrigt som får det att vattnas i våra munnar eller kanske en glassig semesterbild.

Just do it! Och återigen, det viktigaste av allt:

#blialdrigaldrigbitter

PS 1: Fundera för skoj skull vem du själv är av ovanstående profiler.

PS 2: Om ni tycker att min reflektion över denna heta potatis är lite kul så får ni gärna dela inlägget (det hade jag gjort) 🙂

PS 3: OBS! Varning! Om ni följer mig på Instagram (och här) då får ni räkna med många (i mitt tycke) glada härliga updates, på såväl vår lilla dotter som solbrilleselfies och semesterbilder! Annars bara att avfölja. It’s up to you! DS.

Kram från en glad Instalady!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s