Träningspepp för oss mammor!

Jag ska inte sticka under stolen med att det är väldigt lätt att bli en latmask när man är på föräldrarledighet…

Det är mycket som ska göras, vår lilla älskling ska äta, bytas på, vila och det i kombination med att man kanske inte själv är ”i sitt piggaste jag” gör att det är väldigt lätt att man inte lämnar hemmet på hela dagen.

För allt finns ju där hemma, så nära och så nimmt. Mat, torra blöjor och en säng åt oss båda 😉

Innan Eleonora kom till oss så funderade jag mycket på vad jag skulle fylla all fritid som man plötsligt får av att gå hemma med en liten bebis…

Hahaha, tji fick jag, så blev inte fallet kan säga!

Att vara förälder och ha ansvar över en liten plutt tar mycket tid, mycket energi men ger också ofantligt mycket tillbaka ❤

Dock känner jag att för att jag ska kunna vara en bra mamma så måste jag investera i mig själv. Och det gör jag enklast genom att röra på mig.

25186334881_844a4af6d8_o

Jag tillhör dem som är övertygad om att träning i lagom mängd gör oss gott. Att använda vår kropp, få upp pulsen, känna värmen sprida sig i musklerna och lederna, kanske få små svettpärlor i pannan, sätta på någon bra musik och bara köra loss – det kickar igång endorfinpåslaget och gör oss piggare och gladare!

Vare sig det är en powerwalk ute i det fria eller ett egenkomponerat träningspass där hemma i vardagsrummet (med eller utan träningsredskap) så gör det skillnad – STOR skillnad!

26242743346_fc361c9213_o

Om man vill bygga upp ett enkelt hemmagym så tycker jag att man kommer väldigt långt med en lite tjockare gympamatta, ett par hantlar i en för dig utmanande viktklass, ett träningsgummiband och överkurs är eventuellt en kettlebell och en pilatesboll.

Nu har du alla förutsättningar för att bygga upp din kropp och bli en stark och glad mamma som orkar jaga ditt barn när det väl börjar få fart på benen.

Nu återstår det bara att hoppa upp ur soffan, sätt seriemarathonet på paus för ett slag och börja röra på fläsket!

Nu har du verkligen chansen att bli stark, pigg och alert. Ta den vet ja!

25029892969_e7047d1026_o

Ett barn MÅR INTE dåligt av att ligga och chilla ett tag medans mamma tränar. Börja med 15 minuter – öka så småningom upp till 30 minuter.

Vet du hur mycket du hinner på en halvtimme?!

Svar, du hinner massor! Du hinner få upp pulsen, bli svettig, kräma ur dina muskler och framförallt så lovar jag att du kommer få träningsvärk och det är väl nice om något? Att få känna att din kropp har fått jobba. Härligt!

Så lägg ifrån dig din älskade unge på mattan bredvid dig, eller kanske i sitt eget babygym eller babysitter (om ni har sådant) eller varför inte passa på att ta din egentid i form av träning i samma veva som din bebis tar sin förmiddagstupplur?

Just do it!

Och vet ni, det behöver inte vara så fasligt avancerat. Börja med övningar ni känner er bekväma med, mest för att bygga upp motivationen och öka sedan i svårighetsgrad och tyngd allt eftersom.

Om ni har ett SATS där ni bor kan jag varmt rekommendera Strong Mama-klasser. Det är speciellt komponerade träningsklasser för nyblivna mammor och det bästa är att du får ta med din bebis.

Kul att också att komma hemifrån och träffa andra – såväl för din bebis som för dig.

ellie på gymmet
Eleonoras (i mitten) första besök på gymmet – 6 veckor gammal. Mycket spännande att spana in alla andra små söta minimänniskor.

SATS har även lanserat SATS Online Training som är förinspelade videoklipp från träningspass.

I sann Susanne Lanefelt-anda kan du nu koppla upp din laptop med din TV (eller bara placera din dator synligt) och köra träning hemma med din egen instruktör. Det använder jag mig av de dagar som min inspiration tryter – verkligen toppenbra!

25032529829_5d3f350343_o

För att inte tala om alla fantastiska appar som finns att ladda ner. Mammamage är bara en av alla de toppenappar som finns där ute i appdjungeln. Inspiration i massor bara ett knapptryck bort.

Om ni inte känner er manade för hemmagymmet än så kommer man långt även med härligt snabba powerwalks i friska luften. Viktigt dock att man håller högt tempo så att hjärtat får jobba och att man blir ordentligt varm. En sväng på stan med en kaffe i handen räknas alltså inte 😉

Eller att ni faktiskt tar en paus både från hem och bebis och ber er partner hålla ställningarna medan ni drar ut en sväng eller till gymmet.

All motion och rörelse är bra.

Jag tror dock att efter att ha genomgått en 9 månader lång graviditet och sen ovanpå det en förlossning (cred till alla oss fantastiska mammor som åstadkommer detta!) så tar det olika lång tid för oss att läka och komma igen.

Men träning i lagom dos, utifrån sina egna förutsättningar är aldrig dåligt för en. Om än det är oregelbundet och inte så ofta så är lite träning bättre än ingen träning!

Dessutom viktigt att åter bygga upp styrkan i rygg och coremuskulaturen då det stundtals är tungt att vara mamma.

Att vara stark i bål och rygg är kärnan till en stark grundfysik, god hållning och gör livet lite lättare! Ps, detta gäller såklart ALLA – inte bara nyblivna mammor… 🙂

Mitt recept (som jag själv kämpar med och försöker jobba med dagligen) för att bli en starkare, piggare och gladare mamma är en gyllene kombination av flås och styrka!

Let’s do this together!

25161185292_52900b8067_o

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s